Zorgwekkend onderzoek klein-mkb versterkingsgebied

15 oktober schreven verschillende media naar aanleiding van ons persbericht over een zorgwekkend onderzoek over het mkb in het versterkingsgebied. In deze mail leggen we uit om wat voor onderzoek het gaat, wat de belangrijkste conclusies waren en wat dit betekent voor het Mkb-programma.

PERSBERICHT    ARTIKEL RTV NOORD      Dagblad van het Noorden

Hoe zag het onderzoek eruit?
In opdracht van het Mkb-programma onderzochten Ipsos I&O en Decisio de ontwikkeling van het klein-mkb (>50 werknemers) in het versterkingsgebied in de periode 2011-2022. Vervolgens vergeleken ze deze ontwikkeling met drie referentiegebieden: rest van Groningen (behalve stad), Zuidoost-Drenthe en Noord-Friesland.

Zorgwekkende conclusies
Het klein-mkb in het versterkingsgebied blijkt minder goed te presteren dan in referentiegebieden, waarvan het micro-mkb (>10 werknemers) het minst presteert. De conclusie is extra zorgwekkend, omdat de prestaties van het klein-mkb vóór de gaswinning al ver onder het landelijk gemiddelde lagen. Naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakte de gaswinning nog grotere verschillen. Klik hier voor het hele onderzoek.

Wat betekent dit voor het Mkb-programma?
De conclusies bevestigen dat de huidige maatregelen voor het mkb nodig waren, zijn en blijven (bijv. mkb-consulenten en deskundigenkostenregeling). Daarnaast werken we aan een subsidie voor investeringen voor het micro-mkb in de versterking, de groep die het meest getroffen is. We verwachten dat de definitieve regeling in 2025 opengesteld wordt. Verder doen we ons best om het mkb goed te borgen in de Economische Agenda. Klik hier voor meer informatie over deze agenda.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over het onderzoek of over andere informatie in dit bericht, stel deze dan gerust in reactie per mail.

Hartelijke groet,

Hasse Aartsen
Mkb-programma
Team Gaswinning
Werkdagen: maandag t/m vrijdag