Aanvraag vergoeding waardedaling bedrijfspand nu ook mogelijk in Midden-Groningen en andere delen andere gemeenten

Eigenaren van een bedrijfspand of zakelijk object in de gemeente Midden-Groningen en delen van de gemeenten Aa en Hunze, Oldambt, Tynaarlo en Veendam die in het waardedalingsgebied staan, kunnen sinds  15 juli jl. mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding voor de waardedaling van hun pand.  Sinds 7 mei jl. was dit al mogelijk in de gemeente Eemsdelta. In de gemeente Het Hogeland kan sinds 20 juni jl. een aanvraag worden gedaan.

Regeling waardedaling niet-woningen van IMG
Door aardbevingen als gevolg van gaswinning kan een bedrijfspand of zakelijk object minder waard zijn geworden. Denk daarbij aan een kantoorpand, een winkel of een agrarisch bedrijf, maar ook andere objecten, zoals een autowasplaats. Waardedaling van deze objecten wordt onder bepaalde voorwaarden door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) vergoed via de regeling waardedaling niet-woningen. Deze regeling gaat dus over zakelijke objecten die niet als woning gebruikt worden. De waardedaling kan oplopen tot maximaal 12% van de WOZ-waarde.

Voor wie is deze nieuwe regeling?
De waardedalingsregeling biedt een vergoeding voor het verschil in waarde dat is ontstaan doordat een object in het gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Het kan betekenen dat het object minder waard is geworden of dat het object minder hard in waarde is gestegen wanneer er geen aardbevingen waren geweest. De regeling is bedoeld voor (mede-)eigenaren die op 16 augustus 2012 een zakelijk object in hun bezit hadden in het gebied waar we de waardedaling hebben vastgesteld.

De postcodes die voor deze fase zijn opengesteld in de gemeenten Midden-Groningen, Aa en Hunze, Oldambt, Tynaarlo en Veendam vindt u in de bijlage.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding voor waardedaling van uw bedrijfspand? Vul dan de quickscan in.

Vergoeding in acht categorieën
In het waardedalingsgebied zijn acht zwaartecategorieën vastgesteld. De kern van het waardedalingsgebied ondervindt de meeste impact en heeft dan ook de hoogste zwaartecategorie. Daar vandaan daalt de zwaarte naar de randen van het gebied.

Vragen WOZ-waarde bij gemeente Midden-Groningen
De hoogte van de vergoeding bij IMG is vervolgens afhankelijk van de WOZ-waarde van het object, het eigendomspercentage, de plek binnen het waardedalingsgebied en welke zwaartecategorie daarvoor is vastgesteld. De WOZ-waarde is terug te vinden op het taxatieverslag van belastingjaar 2023.

Aanvraag in fasen
De openstelling van de regeling waardedaling niet-woningen gaat gebiedsgewijs. Hierdoor kan het IMG aanvragers doorgaans binnen 8 weken na hun aanvraag een besluit toesturen. Na de gemeente Midden-Groningen en delen van de gemeenten Aa en Hunze, Oldambt, Tynaarlo en Veendam volgen na de zomer de laatste gemeenten. Dit zijn delen van de gemeenten Groningen en Westerkwartier. Vanaf wanneer dat mogelijk is, maken wij bekend via deze website.

Meer weten over de regeling?
Op onze website staat een nieuwsbericht over dit onderwerp. We communiceren gericht naar ondernemers en agrariërs wanneer zij een aanvraag kunnen doen. U vindt hier ook een brochure waarin u meer kunt lezen over de regeling waardedaling niet-woningen.

 

Heeft u vragen?

Bel ons dan gerust. Het Serviceloket is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 17.30 uur op 0800 4444 111.