De uitdagingen van duurzame energie
Van ons eigen energiecollectief –
De uitdagingen van duurzame energie
Nederland boekt enorme vooruitgang op het gebied van duurzame energie. Op piekmomenten wekken we inmiddels al 51% van onze energie duurzaam op – een geweldige prestatie voor ons land. Tegelijkertijd brengt deze groei in opwekking nieuwe uitdagingen met zich mee. In deze nieuwsbrief willen we u graag informeren over wat deze veranderingen betekenen voor uw onderneming en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Duurzame opwekking en onbalans op het net
Door de toename van zonne-energie en andere duurzame bronnen, ontstaan er momenten waarop er meer energie wordt opgewekt dan dat er vraag naar is. Dit gebeurt vooral tijdens perioden met veel zon en een lagere vraag, zoals in het weekend of rond lunchtijd. Dit overschot aan energie zorgt voor een onbalans in het elektriciteitsnet, iets dat beheerst moet worden om overbelasting en risico’s te voorkomen. De dynamiek van vraag en aanbod geldt immers ook voor energie: als de vraag afneemt terwijl het aanbod toeneemt, daalt de prijs, soms zelfs tot onder nul.
Negatieve energieprijzen & oplossingen
Het klinkt misschien gek, maar negatieve energieprijzen komen steeds vaker voor. In het jaar 2024 waren er al ruim 460 uren waarin ondernemers moesten betalen om hun energie terug te leveren aan het net. Dit heeft directe gevolgen: de terugverdientijd van zonnepanelen kan aanzienlijk langer worden, en in sommige gevallen ontstaan zelfs extra kosten. Iedereen begrijpt dat deze situatie onwenselijk is, en veel bedrijven zoeken naar manieren om deze effecten te verminderen en zowel financieel als duurzaam beter om te gaan met hun energievoorziening.
Een mogelijke oplossing is om uw zonnepanelen op momenten met negatieve prijzen tijdelijk uit te schakelen. Dit kan handmatig of via slimme software die op basis van prijsfluctuaties de opwekking reguleert en de belasting op het net verlaagt. Een andere oplossing, zoals door leveranciers vaak wordt voorgesteld, is het gebruik van batterijen. Hiermee kan overtollige energie worden opgeslagen om later op duurdere momenten te verkopen. Dit lijkt aantrekkelijk, maar met de huidige batterijprijzen is dit niet altijd rendabel.
Realiteit van de onbalansmarkt
Hoewel batterij-opslag een slimme optie kan lijken, is het goed om rekening te houden met de complexiteit van de zogeheten “onbalansmarkt”. Hierop fluctueren de prijzen per kwartier, afhankelijk van vraag en aanbod. Voorspellingen zijn lastig, want als iedereen anticipeert op negatieve prijzen en bijvoorbeeld de batterij wil opladen, kan er onverwachts een tekort ontstaan en stijgen de prijzen juist. Dit kan betekenen dat een batterij, in plaats van goedkoop opgeladen te worden, juist onverwacht duurder wordt.
Bij het zoeken naar oplossingen voor negatieve uren is het belangrijk om zorgvuldig keuzes te maken. Er bestaat geen one-size-fits-all-oplossing; wat werkt voor de ene onderneming, werkt misschien niet voor de andere. Elk bedrijf heeft een uniek verbruiksprofiel, en bij ons adviesbureau helpen wij ondernemers graag om door deze complexe vraagstukken te navigeren.
Heeft u vragen over welke strategie voor uw bedrijf het beste werkt? Of bent u benieuwd naar hoe u het meeste uit uw energie-investeringen haalt? Neem gerust contact met ons op – wij kijken graag met u mee naar de opties die het beste bij uw situatie passen.
We bevelen dit partnerschap nogmaals van harte bij u aan!
Namens de samenwerkende ondernemersverenigingen kan PM Energie u onder andere helpen met een van de volgende onderwerpen.
- Collectieve in- en verkoop van elektra en gas
- Collectieve inkoop van grootzakelijke meetdiensten
- Online inzicht in uw energieverbruik
- Begeleiding bij realisatie van zonne-installaties
- Optimalisatie van netwerkkosten / gecontracteerd vermogen
- Reductie van energiebelastingen
- Energieregisseur bedrijventerreinen / congestie-oplossingen
Recente reacties