Nacht van de Nacht 2024

Zaterdag 26 oktober is de Nacht van de Nacht. Door het hele land zijn dan acties om verlichting ’s avonds uit te doen of te dimmen. In Midden-Groningen wordt die avond vanaf zonsondergang de straatverlichting in een deel van de straat Kalkwijk gedimd en doet de gemeente de buitenverlichting van het huis van Cultuur en Bestuur uit.

Nu zouden we je willen vragen of je bij je eigen lichten kan kijken welke uit of gedimd zouden kunnen worden. Dit kan licht zowel binnen als buiten zijn.

Wat is de nacht van de nacht?

Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Sommige verlichting is overbodig en zorgt voor extra lichthinder en energieverspilling. Veel inwoners, bedrijven en gemeenten kijken tijdens de Nacht van de Nacht welke lichten ze uit kunnen doen of kunnen dimmen. Te veel licht verstoord de nachtrust en is slecht voor nachtdieren, maar ook voor de nachtrust en ritme van de inwoners. Terwijl meer donkerte juist zorgt voor een betere nachtrust, goed is voor nachtdieren en een goed zichtbare sterrenhemel.

Er zijn ook verschillende activiteiten om het donker te ervaren en waarderen. Bijvoorbeeld natuurwandelingen in het donker met boswachters, sterrenkijken met een sterrenkundige of een rondvaarttocht over een meer. Meer voorbeelden en informatie vindt u op de website van de Nacht van de Nacht: https://www.nachtvandenacht.nl/